Geçmişten Bugüne Bir Lezzet Manifestosu
KavanUss

Ünye’de fark yaratan bir mekan; KavanUss’ta bir öğle kaçamağındayız. Anne İncisel Us ve kızı Gizem Us Torunoğlu’nun elinden çıkan lezzetler tadılmaya değer. Kendinize bir güzellik yapmak isterseniz, aklınızda bulunsun; KavanUss, zamanın ruhuna uygun bir lezzet yolculuğu vadediyor. 

Büyülü lezzetleri ile nam salmış olan KavanUss, yolculuğuna 25 yıl önce başlamış. Anne İncisel Us’un bir pastane açması ile başlayan lezzet yolculuğu kızı Gizem Us Torunoğlu’nun da dahil olması ile daha büyümüş ve müdavimlerinin vazgeçemediği, yeni uğrayanların da alışkanlık haline getirdiği bir lezzet durağı olmuş.

Bir öğle vakti uğrayıp lezzetlerini tadımladığımız ve kimi zaman tatlı tatlı “atışmalı” olan sıcak sohbetlerine katıldığımız anne-kızın, dolayısıyla da KavanUss’un hikayesi çok öncelere dayanıyor. Bu maceranın çıkış noktasını, “Hikayemiz 25 yıl öncesine dayanıyor. Arkadaşları annemin profiterolünü çok severlerdi ve annem evde onlar için yapardı, beraberinde başka pastalar da. Talep fazla gelmeye başlayınca kendi pastanesini açtı ve 12 sene boyunca babamla birlikte işlettiler” şeklinde anlatan Gizem Us Torunoğlu’nun da bu sürece katkısı fazlasıyla olmuş: “Annem ilk pastaneyi açtığı zaman o evden çıkar çıkmaz evde kardeşimle pasta yapmaya başlıyorduk. Tabi annem eve geldiğinde her yer una bulanmış durumda oluyordu. Bazen yaptığımız pastalardan tarif istediği de olurdu. Evin mutfağını dağıtmamıza daha fazla dayanamayan annem çözümü bizi pastanede çalıştırmada buldu. İlk günlerde hep bulaşık yıkamak zorunda kalsam da üçüncü günden itibaren gönlüm kırılmasın diye yavaştan pasta yapmaya yardım etmeme de izin vermeye başladı. Ve seneler hep pasta yapmak ile geçti”

Dünya ülkelerinden Ünye’ye…

Gizem Us Torunoğlu, bu alana duyduğu merakını eğitimini alarak daha da derinleştirmiş. Adnan Menderes Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği bölümünden mezun olduktan sonra stajlarını otellerin mutfak bölümünde çalışarak yapan Gizem Us Torunoğlu, deneyimlerini geliştirmiş; ardından da üç sene gibi uzun bir süre bir havayolu firmasında ‘uçan aşçı’ olarak görev alarak, gittiği ülke mutfaklarını tanıma, yeni lezzetler deneyimlere şansına sahip olmuş.

“Profiterol, Konya lokumu ve patatesli ay çöreği; geçmişten gelen değişmeyen lezzetlerimiz. Pavlova, çeşitli cheesecakelerimiz, hurma özlü fındık ezmemiz de menümüze yeni eklediğimiz ürünlerimiz arasında.”

Eşi ile birlikte İstanbul’dan Ünye’ye dönme kararı aldıklarında ilk iş teklifini annesi İncisel Us’a yapmış ve aldığı olumlu yanıtla birlikte bu kez güçler KavanUss için birleştirilmiş. Üç yıl önce hizmet vermeye başlayan KavanUss, birbirinden lezzetli ürünleri ile adeta bir cazibe merkezi. Tabi bizim bütün ürünleri tadımlama şansımız olamadı, ürünler ve ürünlerde kullanılan malzemelerle ilgili bilgiyi Gizem Us Torunoğlu’ndan dinleyelim: “25 sene önceki ürünlerimizi aynı lezzet ve kaliteyle üretmeye devam ederken yeni ürünler de geliştiriyoruz. Profiterol, Konya lokumu ve patatesli ay çöreği; geçmişten gelen değişmeyen lezzetlerimiz. Pavlova, çeşitli cheesecakelerimiz, hurma özlü fındık ezmemiz de menümüze yeni eklediğimiz ürünlerimiz arasında. Her gün özenle çıkardığımız pastalarımız olsa da daha çok sipariş üzerine çalışıyoruz. Ürünlerimiz sadece pastalardan oluşmuyor; dağ çileği reçeli, bibertuzu, melevcen konservesi, hurma özlü fındık ezmesi gibi Ünye yöremize ait ürünleri de üretiyoruz. Ürünlerimizde en doğal, en taze malzemeler kullanıyor; biberimizi Gaziantep’ten, cevizimizi Osmancık’tan getirtiyoruz. Pastalarda kullandığımız sütümüz her gün taze geliyor. Yemediğimiz, sevmediğimiz hiçbir ürünü üretmiyoruz.”

Anne-kız 25 yıl önce başlayan hikayenin hala baş kahramanları; mutfakta beraber çalışıyorlar [muhabbetten anladığımız kadarıyla bulaşıkları hala Gizem Hanım yıkıyor] ve yakaladıkları lezzeti aynı istikrarda devam ettirirken yeni lezzetler için araştırma ve geliştirmeyi çok seviyorlar.

Hedeflerini ise “kaliteden ödün vermeden, var olan lezzetlere yenileri katmak” …

Biz deneyimledik ve tavsiye ediyoruz, bizden söylemesi.