Homeopati nedir?

Galeriyi Görüntüle 7 Fotoğraf

Homeopati Bir Şifa Sanatıdır

Homeopati, özünde doğal, bütüncül ve yan etkisiz bir tedavi yöntemidir. 220 yıl önce Alman hekim Samuel Hannemann tarafından geliştirilmiştir. Avrupa Birliği, Amerika, Hindistan ve Kanada’da çok sık kullanılan tamamlayıcı bir tıp yöntemidir. Bu yöntemde, doğal ürünler ile yapılan tedavi sistemi insan türünün doğasına en uygun yöntemlerden biridir.

Homeopati, belirtileri bastıran değil, tedavi eden bir yöntemdir; benzeri benzer ile tedavi etme prensibine dayanır. Hastalık belirtileri aslında, hastalık ile savaşan vücutta meydana gelen değişikliklerdir. Klasik tıp, bu belirtileri ortadan kaldırmaya çalışır; öksürüğü keser, ateşi düşürür, ağrıyı dindirir. Homeopati ise, bu belirtileri olduğu gibi ele alır, vücudun savunma sistemine ait belirtiler olarak görür, bastırmaya çalışmaz ve hastalığın başka bir düzlemde olduğunu savunur. Modern tıp, “zıtlıklar yasasına” göre çalışır, homeopati ise, “benzerlikler yasasına” göre çalışır. Hastalık yoktur; hasta insan vardır düşüncesine dayanan homeopati ile modern tıp arasındaki en önemli fark budur. Örnek verecek olursak;

Her Covid-19 hastasına aynı homeopatik ilaç veya tedavi verilmedi, çünkü her insanın belirtileri farklıydı, ya da bir kişide baş ağrısı, ishal, ateş olurken, başka bir kişide boğaz ve eklem ağrısı, burun akıntısı gibi belirtiler olduğu gözlendi. Homeopatide ilaç seçilirken, hastanın ruhsal durumu, korkuları bile önemlidir. Bu yüzden hastalığın ismine göre ilaç belirlenmez. Hastanın bütününe, yapısına, kişiye özel en uygun ilaç seçilir. Kişiye özel olduğundan yola çıkarak doğal maddelerden ilaç hazırlanır. Homeopatik ilacın adı remedi’dir, bu remediler, kaynağını doğadan alır; bitkiler, mineraller, organik ürünlerden hazırlanır. Remediler, maddelerin enerji verici özelliklerinden faydalanılarak vücuttaki uyum ve dengeyi tekrar sağlar, kişinin yaşam gücünü harekete geçirerek iyileşme sağlar. Yan etkisizdir. Bebekler, hamileler ve yaşlılarda da güvenle kullanılır. Homeopatiden, her türlü fiziksel rahatsızlıkta, ciddi kronik hastalıklarda, ruhsal bozukluklarda ve akut (aniden çıkan) hastalıklarda faydalanılır. Modern tıbbın alternatifi değil, aksine bütüncül şekilde tedavi mekanizmasına dahil olan, modern tıp tedavilerine destek veren bir tedavi şeklidir.

Günümüz modern dünyasında, beklenenin aksine, insanların fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlık seviyelerinin iyiye gittiğini söylemek pek mümkün değildir. Burada, koruyucu sağlığın önemi daha da artmaktadır.

 

 

 

Yazar Hakkında

1998 yılında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Ünye’de Yasemin Eczanesi’ni açarak meslek hayatını icra etmeye başladım. Yıllar içerisinde mesleğimde sürekli kendimi yenilemeye ve geliştirmeye çalıştım. 2017 yılında başladığım aromaterapi eğitimini İstanbul Medipol Üniversitesi’nde tamamladım. Ardından Schüssler Mineralleri ve Yüz Okuma Eğitimi’ni aldıktan sonra Homeopati’ye ilgim arttı. Ardından 2019 yılında Medipol Üniversitesi’nde Sağlık Bakanlığı onaylı Homeopati Eğitimi’ne başladım. Araya pandemi döneminin girmesi ile 3 yıla uzayan bu eğitim, 2022 Şubat ayında başarıyla tamamlandı. 2021 yılında Yeditepe Üniversitesi Fitoterapi ve Apiterapi Eğitimlerini ve Fonksiyonel Tıp Eczacılığı’nı bitirdim. Bu arada homeopatinin bir kolu olan “Bach Çiçekleri Terapisini” de tamamladım.
Yasemin Sürgit Sarıkaya
Eczacı

Editörün Notu

Homeopati ile tanışmam bundan yaklaşık 3 yıl önce kızımda yaşadığım ciddi bir alerji atağı ile oldu…Tahliller ve tetkikler sonrası yaşanılan bu problemin bir bağışıklık değerinin çok düşük olması sonucuna bağlandı ki bu da spesifik herhangi bir ilaçla tedavi edilebilen bir durum değildi. Zaten Bütüncül Tıp her zaman ilgimi çeken bir mecra olmuştu ve Homeopati ile başlayan tedavi sürecimiz bu döneme denk geldi. Homeopat Eczacı Yasemin Sarıkaya Sürgit ile devam ettirdiğimiz süreç hala devam ediyor ve kaydedilen aşama inanılmaz. Şimdi her bir rahatsızlık yaşadığımda başvurduğum ilk isim Yasemin Hanım… Ünye gibi küçük bir ilçede bu kadar donanımlı bir eczacının olması gerçekten büyük bir şans. Bu kadar bahsettik peki nedir bu homeopati? Yasemin Sarıkaya Sürgit’in kaleme aldığı yazı ile kafanızdaki sorulara cevap bulacağınıza inanıyorum.
Hürrem Gürel
Genel Yayın Yönetmeni